Förbjud dumpning!

Att förbjuda dumpning av fisk borde var helt sjhälvklart. Fiskebestånden i ”europeiska vatten” är ju allvarligt hotat och EU har därför sen många år haft fiskekvoter som ett försök att minska utfiskningen. Men samtidigt är det tillåtet att slänga i fångst som inte är tillåten. Döda fiskar räddar givetvis inte fiskebestånden.

Det är faktiskt en präktig skandal att EU inte kunnat lösa denna fråga som borde vara högprioterad. Dt är givetvis inte rimligt att tillåta att en hotat naturtillgång får helt och slösas bort. Norge har kommit längre och beslutat all fisk måste tas iland, däremot får ”fiskaren” inte några inkomster från otillåten fångst. Det är kanske inte den ultimata lösningen men ändå bättre än EU.

Idag så lämnas en rapport till EU-parlamentet som föreslår förbud mot dumpning av otillåten fisk. Det är den svenske EU-parlamentarikern Carl Schlyter (mp) som skrivit rapporten. Det är hög tid att EU agerar.

Samtidigt förbereder den svenska regeringen att staten ska köpa in och skrota fiskefartyg för att minska utfiskningen. Man kan verkligen undra om det är ett rimligt sätt. Fiskarnas organisationer har i årtionden hårt motsatt sig varje reglering och konskevent underskattat problemen med utfiskning. Tyvärr har deras synpunkter tillmätts för stor betydelse och nu ska de tydligen få betalt (en gång till) för att de pressat fram ett för stort fiske.

Fisket ä väl ett skrämmande exempel på hur det (inte) går att förena samhällets önskemål om ett ansvarsfullt brukande av naturresurser och enskilda vinstintressen som är marknadsekonomins grundbult.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: