Upphovsrätt och patenträtt

Frågor om upphovsrätt och patent har fått ökad aktualitet genom de möjligheter som den ”nya” informationsteknologin ger. Gårdagens åtal mot Piratebay är ett sånt exempel. Men diskussionen om ”imateriella rättigheter” bör gälla mer än fildelning.

Diskussionen idag tycks handla mest om hur man tekniskt ska lösa fildelning och hur man ska klara den personliga integriteten. Givetvis finns också frågan om den ekonomiska ersättningen till upphovsmännen med i diskussionen. Och självklart måste kompositörer och textförfattare få ersättning för sitt arbete, men hur mycket och hur länge…?

En viktig fråga som borde ställas och helst få ett svar är: Hur mycket kostar upphovsrätter och patenträtter. Idén med sådana rättigheter är ju att den som producerat texter, musik och uppfinningar ska få betalt. Baksidan är förstås att många som skulle kunna använda tankarna inte har råd att göra detta. Tydligast är det förstås när det gäller medicinpatent, dvs att fattiga inte har råd att använda tillgänglig medicin.

Kanske skulle utvecklingen rentav bli bättre inom många områden om patenträtten och upphovsrätten skulle se helt annorlunda ut. Hur många halvfärdiga produkter som skulle kunna göra nytta blir liggande i företagens kassaskåp? Kanske lyckas man inte lösa den sista pusselbiten. Kanske är idén konkurrerande med en redan befintlig produkt. Skulle en ökad öppenhet ge bättre resultat än möjligheten till stora pengar.

Jag hörde en ”riskkapitalist” beskriva hans sätt att värdera möjligheten inom medicinområdet. För varje krona i forskning måste man lägga tio på produktutveckling och hundra på marknadsföring! Det är förstås lätt att inse att lusten att lägga en ny krona på forskning påverkas av om man just lagt hundra på en liknande produkt.

Inom musiken är ”kostnaderna” inte lika tydliga och min bild är att många av kompositörer och textförfattare verkligen behöver alla inkomster. Men varför har upphovsrätten (ganska nyligen) utökats till att gälla 70 år efter upphovspersonens död! Troligen skulle det vara bättre att ge mer stöd till nya aktörer än att pengarna ska hamna hos barnbarnsbarnen. Det kan verkligen diskuteras hur viktiga pengarna för att nya musikverk produceras egentligen är men rätt använda kan de säkert stimulera nyproduktionen.

Ifrågasätt upphovsrättens omfattning!

Ändra patenträtten så att fler kan få del av nya innovationer!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: