Fri företagsamhet – inte bra för Sverige!

Uppdrag granskning har gjort en uppföljning av programmet där vidriga arbetsförhållanden avslöjades för städare på hamburgerrestauranger. Deras redovisning är naturligtvis upprörande men knappast överraskande. Det är knapppast nytt heller men sannlokit har omfattningen ökat och hänsynslösheten är mycket större än på väldigt många år.

I mitten av 70-talet infördes MBL, medbestämmandelagen, och ett antal andra lagar som skulle stärka arbetstagarnas position och förhållanden på arbetsplatserna. MBL innehöll bland annat en regel som gav facken veto mot att företagen tog in entreprenader. Syftet var förstås att att bekämpa att underleverantörer, till exempel städföretag, skulle ha sämre arbetsförhållanden än arbetsplatsen i övrigt. (MBL innehöll betydligt mer, förstås…).

Men det var som sagt 70-talet! Sedan dess har det egna/fria företagandets lovsång sjungits och lagar som hindrar ”kreativa” småföretag har succesivt avskaffats. Det fackliga vetot mot entreprenader finns förstås inte kvar i MBL.

Det har naturligtvis hänt också en massa annat sedan 70-talet som försvagat fackens och de enskilda arbetstagarnas ställning på arbetsplatserna! Det borde fackliga företrädare ständigt framhålla, alltså att det varit en medveten politik som försvagat facken och att vi nu kan se konskevenserna av detta.

Vi behöver starkare fack och mindre fria företag!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: