Klimatpolitik och (o)rättvis fördelning!

Klimatpolitiken håller alltmer på att bli en överordnad politisk fråga. Det finns goda skäl för detta. Vi måste helt enkelt ta krafttag för att minska risken för de mycket stora och katastrofala effekter som kan bli resultatet av en fortsatt ansvarslös klimat/miljöpolitik.

Idag kom nån sorts delbetänkande från (den svenska) klimatberedningen. Trots försök att enas är klimatberedningen oense. Jag tycker att det är bra! Ett viktigt skäl till oenigheten handlar nämligen om hur vi ska fördela bördorna av minskade utsläpp av växthusgaser. Vänsteroppositionen(?) avvisar att Sverige ska tillgodoräkna sig minskade utsläpp i andra länder (u-länder) som kan göras genom stöd från Sverige.

Den borgerliga majoriteten i klimatberedningen anser att så mycket som 8 procentenheter av 38 procent ska få ske i andra länder. Alltså nästan 1/4 av (den svenska) utsläppsminskningen ska ske i länder som redan ligger långt under svenska utsläppsnivåer. En sån politik är inte en rimlig fördelningspolitik. Därför är det bra att vänsteroppositionen(?) går emot detta.

Det finns en stor risk att klimatpolitiken genomförs med nyliberala metoder. Många borgerliga företrädare (och kanske en del andra) använder exakt de ordvalen när man beskriver de politiska åtgärderna – dvs olika former av ekonomiska styrmedel. ”Utsläppen ska minskas där minskningen kostar minst!” Det låter ju bra men det innebär att den som har mycket pengar kan betala för sig och fortsätta flyga, åka bil, konsumera precis som förut och naturligtvis får då priset betalas av andra. Att ”exportera” utsläppsminskningarna är väl det tydligaste uttrycket för den orättvisa fördelningen men om vi nöjer oss med att använda ekonomiska styrmedel kommer vi att få exakt samma effekter på nationell nivå.

Hoppas att oenigheten i klimatberedningen är ett startskott på en mer ideologisk diskussion om klimat- och miljöpolitiken. Klimat- oh miljöpolitiken öppnar definitivt många möjligheter att med klassiska demokratiska metoder hantera ett viktigt samhällsproblem men just nu är det nyliberalerna som har initiativet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: