Markägarna och kärnkraften! Eller är dom hästhandlare?

De senaste 35 åren har bilden av centerpartiet varit ett starkt pragmatiskt parti men med en benhård linje att kärnkraften måste avvecklas. Bilden har förstås kracklerat succesivt de senaste åren men partiledarnas engagemang i kärnkraftsfrågan har varit mycket starkt sedan Thorbjörn Fälldin väl ”bestämt sig”. Det har nog ändå förvånat en del att den kärnkraftsnegativa hållningen kunnat drivas under så lång tid, inte minst med tanke på den ”pragmatism” som väl egentligen är centerns kännetecken.

Pragmatismen har ofta gett god utdelning för landsbygdens markägarintressen. Och det är väl här man kan förstå hur kärnkraftslinjen kunnat upprätthållas och varför den nu håller på att överges. Andreas Carlgrens besked i lördags om en gemensam borgerlig kärnkraftlinje måste uppfattas som att centern håller på ändra sig. Jag tror det är markägarintressena, som alltid, som blir avgörande.

Då, på 70-talet, hotade kärnkraften markägarna. Markägarna ville ju ha bättre betalt bland annat genom att producera energi och den möjligheten begränsades helt enkelt av kärnkraften. Därav uppslutningen bakom Fälldins linje, som jag tror byggde på äkta engagemang från hans sida.

Nu, på 2000-talet, behövs markägarnas energiproduktionsmöjligheter för att ersätta fossilbränslena och då är inte kärnkraften längre nåt hot mot markägarnas ekonomi. Då ändrar sig förstås centerpartiet. Visst är dom pragmatiska! Visst är dom skickliga markägare eller är det hästhandlare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: