Fri företagsamhet bra för…vem?

Den har bitit sig fast. Föreställningen är det är nyföretagandet som är framtiden. I dagens Nerikes Allehanda finns en artikel som ger en ”bra” bild av nyföretagandet. Viktig verksamhet? Bra arbetsförhållanden? Trygga löner? Utvecklar Sverige/Örebro? Nej! Nej! Nej! Nej!

Vi bör väl tala klartext om förtagandet och vad det verkligen är som sker. Jag hoppas verkligen inte att detta ger en bild av ett framtida samhälle som nån (egentligen) vill ha.

Jag tror säkert att några verksamheter passar bra, kanske rentav bäst som egna företag. Men vi ska inse problemen, som delvis beskrivs i NA’s artikel. (Papperstidningen är mer utförlig). Uppdrag granskning har genom flera inslag också visat hur det fungerar på en hel del arbetsplatser (?).

Jag menar att det också är en myt att det är i nyföretagandet som den viktiga utvecklingen sker. Den sker givetvis i samspel mellan företagens giganter och forskningen. Jag tycker det känns oroande att de stora företagen i så hög grad styr forskningen i den riktning som är lönsam för företagen snarare än för samhället. Men utan tvekan sker en utveckling där som många gånger också är mycket värdefull för hela samhället.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: