Minskar brottsligheten om vi har fler poliser? Det tror inte åklagarna!

Igår redovisade åklagarmyndigheten behov av högra anslag till fler åklagare. Ett starkt skäl som redovisas för detta är att antalet poliser ska öka med 15 % till sammantaget 20 000 (till år 2010). Enligt åklagarmyndigheten kommer det att leda till fler gripanden och mer jobb för åklagarna! Känns det rimligt? Borde inte brottsligheten minska om det blir fler poliser?

I åklagarmyndighetens eget budgetunderlag måste väl detta beaktas? Läs själva i underlaget. Jag har bara kunnat hitta en kommentar om att regeringen på sikt räknar med en brottsförebyggande effekt men vad åklagarna själva tycker framgår inte av budgetunderlaget. Det kanske skulle försvåra trovärdigheten i budgetanspråken eller tror inte åklagarna att fler poliser minskar brottsligheten? Det skulle i så fall vara oerhört intressant att få del av deras bedömning.

Det kanske inte är meningen att man ska läsa budgetunderlaget. Därför skriver ju myndigheter (och andra) ett pressmeddelande och i pressmeddelandet finns faktiskt en formulering ”på sikt att leda till att brott förebyggs”. Men formuleringen har faktiskt inte stöd i det faktiska underlag som myndigheten mycket formellt fastställt och därför kvarstår nog frågan om vad åklagarmyndigjheten anser. Jag tror att det gått till så att nån pressekreterare (kanske direktör) insett den problematiska frågan och mer eller mindre på egen hand lagt in den rimliga formuleringen. Men jag tycker tillvägagångssättet är orimligt. Pressmeddelanden ska väl berätta om innehåller – inte ändra/komplettera innehållet!

Jag tycker det är orimligt att åklagarmyndigheten inte analyserar och redovisar hela effekten av fler poliser och inte bara den del som talar för högre anslag till myndigheten. En sån analys skulle kunna leda till att deras resurser kan ifrågasättas men den skulle också kunna leda till en mycket viktig diskussion om nyttan av fler poliser. Varför säger inte åklagarna nåt?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: