Mer marknad ökar orättvisorna!

I en artikel i på Brännpunkt (SVD) beskriver Lars-Erik Holm och Ingrid Schmidt socialstyrelsens årliga rapport om sjukvården. Mycket är givetvis bra men dessvärre ökar orättvisorna, enligt artikelförfattarna. I artikeln görs ingen analys av orsakerna till detta.

 Under den tid som jämförelsen görs så har marknadsinslagen i sjukvården tydligt ökat. Olika former av vårdval och fler privata aktörer har tillkommit. Några stora inslag av privat finansiering har ännu inte kommit. Val och privata aktörer, alltså mer marknadslikt, leder till ökade skillnader i tillgången. ”Välj din kund” får man lära sig på kurser för företagare. Uppenbarligen väljer ”vårdgivarna” hellre välbeställda och välutbildade än bland de grupper som jar den sämsta hälsan. Är det nån som är förvånad?

Moderaterna i Stockholms län har förstått det här och fortsätter samma linje!

Dessvärre får den landstingsdrivna vården mycket befogad kritik och det har säkert underlättat genomförandet av mer marknadsliknande inslag i sjukvården. Fortfarande förekommer (eller ljuger folk) att den som ringer en landstingsdriven vårdcentral kan få beskedet ”Vi har inga tider idag, ring imorron!”. Jag tycker man kunde skaffa en bokningslista för flera dagar – för att bara ta ett exempel! Jag tror läkarna har fått styra vården förutsättningar alldeles för mycket och det har inte blivit bra. Illa är det därför att läkarna sannolikt tillhör vinnarna på de förändringar som de själva orsakat!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: