Tjäna pengar på tillgångar! Måste nån betala?

I dagens Nerikes Allehanda ”debuterar” Ola Ström som företrädare för de privata fastighetsägarna. I en debattartikel framhåller han bland annat att örebroarna är förmögna (utan att veta det!) eftersom Örebrobostäder är värt 12 miljarder kronor. Artikeln tar upp flera saker men en genomgående idé är att pengarna, dvs de 12 miljarderna skulle kunna användas bättre. Ola Ströms resonemang är inte alls förvånande. Men finns det 12 miljarder som inte används idag?

ÖBO har dag lån/skulder på cirka 5 miljarder kronor och räntekostnaderna för detta var 188 miljoner under 2007, dessutom görs avskrivningar med 142 miljoner kronor. Det betyder, lite förenklat, att hyresgästerna betala 330 miljoner kronor för att få använda ÖBO´s förmögenhet. Cirka 30 % av hyran går till detta. Om man istället tycker att ÖBO är värt 12 miljarder och nån, dvs hyresgästerna, ska betala för detta så måste naturligtvis hyran höjas med drygt 40 %!

Skulle ”vi” bli rikare av detta?

Bra för fastighetsägarna? Kanske men alldeles säkert dåligt för hyresgästerna. Det här är inte bara en lek med siffror utan är naturligtvis fullt genomförbart och det kan mycket väl bli resultatet av regeringens översyn av de allmännyttiga företagen och hyrorna.

Det kanske finns fler tillgångar som vi inte betalar för eller som vi skulle kunna betala mer för? I Stockholm måste bilisterna nu betala mer för att köra bil i vissa områden. Blir stockholmarna rikare av det? Där är ju det uttalade syftet att bilåkandet ska minska.

Med hyreshöjningar på 40 % skulle förstås boendet förändras. Fler skulle bli trångbodda och sannolikt skulle segregationen öka. En höjning med 40 % är helt enkelt inte möjlig att ta ut i alla bostäder utan de mest efterfrågade lägena skulle säkert få ännu större höjningar och det skulle leda till ökad segregation.

Det finns inga gratisknep att bli rik. Nån måste betala. För att fastighetsägarna ska blir rikare måste hyresgästerna betala. Det är det som Ola Ströms jobb går ut på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: