SVT sviker public service!

Igår meddelade SVT hur verksamheten ska kunna drivas billigare. Färre anställda och centralisering av produktionen är lösningen. Jag har inte tillräcklig insyn i SVT´s ekonomi för att bedöma rimligheten men den bakgrund som presenterats är ju att kostnadsökningar (till exempel löner) på över 2 % årligen måste klaras genom produktivitetsökningar – så långt verkar det ju rimligt. Det är ju produktivitetsökningar som är motivet till att lönerna kan höjas realt… Nog om detta!

När jag lyssnat på (och läst) VD Eva Hamiltons uttalanden om hur verksamheten ska förändras så tycker jag hon missat något väldigt väsentligt för public service. Public service måste göras för hela svenska folket (alltså för alla oss som bor här) och spegla villkoren för oss alla. Genom att förlägga produktionen av sk allmänTV till bara fyra orter. Stockholm, Göteborg, Malmö och Umeå så begränsas ju TV´s synfält. Nyheter räknas inte till allmänTV och ska även fortsättningsvis produceras på betydligt fler orter, i varjevilket or jag.

Eva Hamilton framhöll två saker. Dels att SVT inte bedriver regionalpolitik (vilket borde kunna diskuteras men det är inte det saken gäller) dels också att det numera finns fler regionala nyhetsprogram än nånsin tidigare och de regionala nyheterna produceras förstås i hela landet (men det är inte heller det saken gäller).

Det saken gäller är helt enkelt var idéer och inspiration, kunskap och bilder, hämtas till e program som SVT producerar. Det kommer nu i huvudsak att ske på fyra orter. Fyra orter som är betydande men huvuddelen av befolkningen bor inte på dessa orter och troligen finns helt andra förutsättningar för arbete, bostad, fritid, handel, utbildning mm i en stor del av landet jämfört med dessa fyra stora städer.

Det är inte av regionalpolitiska som verkligheten i norrlands inland ska speglas. Det ä av demokratiska skäl som hela landet ska ha en plats i public service. Det räcker förstås inte att värmlänningarna får reda pår värmland utvecklas, vilka idéer som finns där. Det är viktigt att den bilden förs vidare, genom public service. Detta verkar inte Eva Hamilton tycka, kanske förstår hon inte.

Jag kan inte alls bedöma hur bra TV-chef hon är. Men hennes inställning i denna fråga är ett svek mot public service. Jag vet inte särskilt mycket om hennes bakgrund. Men jag sätter en tjuga på att hon bott prakiskt taget hela livet i Stockholm.

Annonser

One Response to SVT sviker public service!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: