Lita inte på konsultbranschen.

Har ni hört det förut? En konsultutredning som leder till en ny konsultinsats. Konsultbranschen växer snabbt, inte minst till följd av ökande kontroller och certifieringssystem som företagen (och andra) mer eller mindre tvingas till. Mer lobbying och ökad omsorg om ”varumärket” är andra orsaker till en ökande konsultbransch. Och troligen också branschens egen förmåga att sälja på företagen jobb.

På torsdagar har DN en särskild annonsbilaga, DN.JOBB. En artikel på framsidan och resten annonser. I torsdags, 3 april, var det faktiskt en riktigt intressant artikel. En artikel där en chef hyllades men som också avslöjade hur konsultbranschen jobbar. Du kan hitta artikel på adressen här (tyvärr lyckas jag inte få länkningen att fungera). http://www.chef.se/dynamisk/index.php/ur_chef/senaste_numret_details/vi-beloenar-alla-som-saeljer-in-sin-kollega/ (DN.jobb är ett samarbete med tidningen chef och det är där jag lyckats hitta artikeln på nätet).

Artikeln visar hur konsulter tjänar pengar på om man lyckas avsluta sitt uppdrag med att en kollega får ta vid. En sån bransch förtjänar inte förtroende. Den som anlitar en konsult vill ju ha ett problem löst inte ett besök av en försäljare. En konsult som rekommenderar en annan konsult borde man ju kunna lita på här framgår ju tydligt att för konsulten är det mycket lönsamt att rekommendera vissa andra konsulter. Såna konsulter kan man väl inte lita på.

Alla som anlitar en konsult bör begära att den här typen av bonussystem öppet redovisas. Alltså bör beställaren få reda på vilka av konsultens råd som konsulten själv tjänar extra på!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: