EU´s hot mot bostadspolitiken!

För en knapp månad sedan kom betänkandet ”EU, allmännyttan och hyrorna”. (SOU 2008:38). Nu har jag läst, allt utom författningskommentarerna. Det är ingen bostadspolitisk utredning. De bostadspolitiska effekterna är praktiskt taget inte alls berörda. Istället är det EU´s/EG´s regelverk som har blivit utgångspunkten.

Jag kan inte säkert bedöma trovärdigheten i utredarnas bild men det är verkligen ingen vacker bild som ges av EU. Jo, marknadsfundamentalisterna kanske gillar bilden för det är just bilden av ett omfattande regelverk som ska skydda den ”fria marknaden” inte minst mot politiska ambitioner om rättvisa, demokrati och annat bjäfs.

Enligt utredarna får de allmännyttiga bostadsföretagen ett omfattande statsstöd i strid med EU´s regler och Sverige har inget undantag som medger detta. Stödet sker genom att bostadsföretagen inte ger marknadsmässig avkastning till kommunerna och det är inte tillåtet. ”Den marknadsmässige investeraren” (se sid 268 ) är idealet!

För hyresgästerna i det kommunala bostadsföretaget i Örebro, ÖBO, skulle en marknadsmässig avkastning innebära ökade hyror på åtminstone 25 % (i genomsnitt). Så är EU´s logik!

Men utredarna pekar på att det kanske finns en viss möjlighet, även om de själva inte tror på det, att få ett undantag där företagen skulle ha ”självkostnad” som ekonomiskt mål (istället för affärsmässighet). Självkostnad skulle innebära en hyreshöjning på bara knappt 10 % (i genomsnitt) – men utredarna tror inte att det är möjligt.

Utredningen förelslår också nya regler för hyressättningen. Större skillnader mellan olika områden kommer det att innebära. Mer ekonomisk segregation är självklar – vilket utredningen bekräftar.

Mycket mer finns att säga om utredningen men jag gör inte det här och nu. Istället ska jag kommentera den diskussion som förts hittills.

Kommunförbundet (SKL) har tyckt att utredaren har kommit med två ytterlighetsalternativ och försöker därför lägga sig nånstans däremellan (mellan en hyreshöjning på 10 % och 25 % alltså). Deras ordval pekar på att de hamnar ganska nära förslaget som innebär en hyreshöjning på 25 %. Affärsmässigt men med vissa avsteg verkar vara kommunförbundets linje och SABO användar nästan samma ordval. Det verkar vara politisk enighet inom dessa organisationer. Som bäddat för en bred politisk uppgörelse där bostadspolitiken förändras radikalt. Hyresgästerna betalar – fastighetsägarna jublar!

Hyresgästföreningen verkar inte vilja ta striden mot ökad segregation (jo, det finns en del inom hyresgäströrelsen). Istället pekar man på att det nuvarande förhandlingssystemet visst kan ge stora skillnader mellan olika områden. Samma resultat alltså men en större roll för hyresgästföreningen.

Visst kan man få en känsla av att det nu gäller att rädda vad som räddas kan – åtminstone min egen position/betydelse/ekonomiska förmån.

Lite till om EU bara: Jag hörde en socialdemokratisk riksdagsledamot (inte från Örebro län) säga att ”vi” fått igenom allt i Lissabonfördraget. Allt utom rätten till kollektivavtal och möjligheten att ha kvar verkligt allmännyttiga bostadsföretag och kanske nåt mer rentav. Undrar vad ”allt” betydde den gången.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: