ÖB´s nya ”budget u-båt”.

Det hände alltför ofta, på 80-talet, att militären såg/hörde en u-båt när försvarets budget ifrågasattes. Nu har ÖB gjort det igen, konstruerat en ny verklighet för att slippa diskutera budget. Alltså den budget som han i så hög grad misskött. Jag skrev om detta den 1 februari när ÖB lämnat nån sorts förklaring till att försvaret inte håller sin budget.

Nu har ekonomisyrningsverket kommit med sin dom mot försvaret. En dom som betyder att försvaret endera inte kan eller inte vill hålla sin budget. Precis det som framgick av deras skrivelse från 31 januari.

Det är orimligt att militären, särskilt militären, inte kan hålla sin budget. Det borde vara en basal militär förmåga att kunna hushålla med tilldelade resurser annars hotar naturligtvis katastrofala följder, alltså om det skulle vara allvar. Jag menar, vem ska undsätta i ett utsatt läge när ammunitionen eller maten tar slut? Riksdagen?

Jag är övertygad om att skälen till militärens budgetöverskridanden är att de inte bryr sig om riksdagens beslut. Jag tror dessvärre inte att det nån sorts högre omsorg om landets säkerhet som ligger bakom utan deras egen bekvämlighet, karriärmöjlighet eller hur det nu ska uttryckas. Två elever/studenter på försvarets egen skola (Karlberg) uttryckte just oro över sina egna karriärmöjligheter när de fick frågan i radion om hur de reagerade på försvarets budgetproblem. Det var åtminstone uppriktigt men de var å andra sidan inte riktigt klara med sin utbildning…

Försvaret är nog alldeles för viktigt för att militären ska få sköta det. Ekonomistyrningsverket föreslår också ökade civila inslag i försvarets styrning. Dels genom en styrelse och dels genom att den civile generaldirektören ska få en starkare ställning. Kanske är det rätt väg. Nånting måste göras – förutom att sparka ÖB förstås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: