Kultureliten

Remisstiden för kulturutredningen är slut och nu fortsätter förhoppningsvis en viktig diskussion som i första hand bör handla om kulturens roll i samhället. Kulturarbetarna skuggutredning tar upp en av de viktigaste diskussionerna som handlar om kulturen som motkraft till marknaden. ”Varför vågar en kulturpolitisk utredning vare sig tro på konsten eller på politiken som pådrivande kraft i samhället”. Kanske kan man återanvända formuleringen från 1974 ”Kulturpolitiken skall medverka till att skapa en bättre samhällsmiljö och bidra till jämlikhet”. Inte heltäckande men kanske en viktig början.

 Kanske skulle en sån diskussion kunna få stöd av kultureliten som just nu verkar rikta in sig på en hel annan diskussion. Det är den hemska regionaliseringen av besluten som står i skottgluggen.

 ”Jag  litar inte en sekund på att det runt om i Sverige finns kommun- och landstingspolitiker som på ett seriöst sätt kan bedöma konstnärlig halt så att 1,2 miljarder går dit de ska.” , skriver Maria Schottenius chef på DN:s kulturredaktion, idag.

 Det går inte att så totalt underkänna den politiska demokratins förmåga och samtidigt hävda att kulturen bör få stöd från de demokratiskt valda.

 Folkbildningen, alltså i huvudsak studieförbundens verksamhet, borde ingå i en översyn av kulturpolitiken. Folkbildningen betraktas ofta, troligen med all rätt, en del av den samhälleligt stödda kulturen som har störst bredd. Fler frågor om folkbildningens utveckling det senaste decenniet borde ställas. Vilken effekt har de allt högre avgifterna haft?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: