Hör orden ihop

Fel eller rätt ordpar kan styra tanken fel.

 Högern har sedan ett par år lyckats få stark genomslag för ”demokrati och marknadsekonomi” som en vision för ett öppet Europa. Även debattörer som finns en bit till vänster om mitten kan man höra uttrycka sig just så.

 Visst fungerar de flesta elementära demokratiska rättigheter ganska väl med marknadsekonomi. Men det kan också sägas att många frågor handlar om en kampen mellan demokrati och marknad. Givetvis bygger inte demokrati på att vi har marknadsekonomi men högern har skickligt lyckats få genomslag för detta ordpar som leder tanken fel.

 Nu håller ett nytt ordpar att bildas. Lika felaktigt, enligt min mening. Det är EU-kritik och främlingsfientlighet. Partier beskrivs som EU-kritiska och främlingsfientliga. Såna partier finns, liksom det finns högerpopulister som är positiva till EU.

 Det finns en mycket viktig kritik mot några av de grundläggande dragen i EU´s konstruktion och konstitution som tyvärr nästan ingen längre vågar lyfta fram. Det är rätten att sälja och tjäna pengar som är den grundläggande i EU´s idé. Det är därför vi tvingats släppa många alkoholrestriktioner. Det är därför som svenska kommuner inte väljagynna närproducerad mat till sina verksamheter. Det är därför vi tvingats acceptera skadliga färger i godis. Det är därför kollektivavtalen är hotade. Det är därför den svenska modellen med allmännyttiga bostadsföretag hotas av EU´s regler.

 Inför valet till EU-parlamentet blev det ett överväldigande tryck att nu skulle det inte längre handla om JA eller NEJ till EU. Det blev bara JA.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: