Inte mer juridik (2). Därför bör inte barnkonventionen bli svensk lag.

FN:s barnrättskommitté har krävt att barnkonventionen ska bli svensk lag. Det kan kanske låta bra men jag tycker det är fel tanke att göra en internationell konvention till svensk lag. Däremot ska förstås konventionen implementeras i de lagstiftningar som berörs. Men då ska också en konsekvensbedömning och avvägningar mot andra intressen göras. Precis som vi väl hoppas att det görs vid all lagstiftning.

Om vi gör internationella konventioner till lag så överlåter vi väldigt mycket av avvägningen till domstolarna. Jag tror inte det är bra för barnen och definitivt inte för demokratin.

Det finns i alla internationella konventioner skrivningar som får väldigt olika konsekvenser beroende på i vilken omgivning de ska tolkas och barnkonventionen är inget undantag. För några decennier sedan tvingades Sverige ändra reglerna för privata skolor med hänvisning till en internationell konvention som hade bestämmelser som i huvudsak utgick från att staten ägnade sig åt religiöst förtryck. I Sverige blev effekten början på en långtgående segregation i skolan. Huvuddelen av denna är inte framtvingad av internationella regler men starten var just dessa regler.

När oklara rättighetslagar införs så finns risken att några kan processa sig till beslut där konsekvenserna för helheten innebär stora nackdelar eller problem. Det är därför som en noggrann bedömning måste göras innan reglerna införs och blir processbara.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: