Betyg eller utbildning

Idag börjar diskussionen om regeringens förslag till skollag på allvar. Jag har inte läst förslaget ännu och det beror på att det inte finns redovisat i samlat form. Men läckorna har varit många och troligen medvetet planterade.

 Idag handlar en av diskussionerna om elevernas rätt att överklaga betygssättningen. Det uppges vara ett av elevorganisationens viktigaste krav men ingår inte i förslaget till skollag. Diskussionen visar att det har blivit alldeles för stort fokus på betyg och därmed på betygssättning.

 En rimlig prognos är väl att nån form av överklagandemöjlighet kommer och ytterligare resurser ska förstås avsätta för detta. Inte bara på själva överklagandeapparaten förstås utan i hög grad på lärarnas dokumentation av elever och elevers ”prestationer”.

 Det kommer att bli mer mätande och vägande. Jag är övertygad om att det inte är rätt inriktning av skolan. Det är inte rätt användning av elevernas tid. Det är inte rätt användning av skattepengarna. Men framförallt ger det inte rätt typ av stimulans till elevernas förmåga att tänka fritt, vara kreativa och arbeta tillsammans med andra. Det blir årtalen, namnen, formlerna och annat som är lätt att mäta och väga som vinner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: