Öka orättvisorna

Nu planeras för tredje steget i privatiseringen. Det kommer att drastiskt förändra välfärden.

 Krav på privatiseringar av kommunala och andra offentliga verksamheter har drivits under lång tid av de borgerliga partierna. Strategin har givetvis varit densamma men det har utan tvekan låtit lite olika.

 När kraven på allvar började drivas i ”modern tid”, dvs på 80- och 90-talen hette det entreprenader. Privata företag skulle upphandlas och göra precis det som kommunen bestämde och betalade för. Det skulle bara bli billigare. I första hand handlade det om att hitta företag som skulle kunna pressa sin personal lite hårdare än vad kommunen klarade eller önskade.

 Entreprenader har stora nackdelar och de ganska små ekonomiska fördelar som möjligen kan uppnås på kort sikt försvinner efterhand.

 Då kom kundvalsmodellen. Var och en av väljer och de privata företagen får ersättning efter hur många elever eller patienter som väljer respektive företag. Det är lätt att inse problemen med möjligheten att utforma rättvisa ersättningar och kontrollera kostnaderna som ju ska betalas av skattebetalarna fullt ut.Det tredje steget har givetvis hängt i luften och kanske är det nu lanseringen börjar.

 Den enskilde ska betala själv, åtminstone delvis. Då kan alla köer försvinna och var och en får vad den önskar, eller har råd att betala för.

Förslaget lanseras på DN-debatt av en tidigare socialdemokrat, Per Borg, som skrivit en ESO-rapport. Vi har inte råd att betala solidariskt eftersom skatterna inte kan höjas är budskapet.

 Om förslagen i artikeln genomförs så är förutsättningarna för välfärdssamhället drastiskt förändrade. Då kommer verkligen vård och skola att ges efter plånboken. Redan idag finns såna tendenser men med privat finansiering skulle situationen naturligtvis bli en helt annan. Det är detta som borgarna bäddat för med sina krav på privatiseringar som de försökt dölja i betydligt snyggare förpackningar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: