Påse blir portfölj

När kulturfrågorna ska decentraliseras kommer de inte i en påse utan i en portfölj

 Det är lätt att höra hur många kulturdebattörer tycker, men inte riktigt vill säga, att kulturfrågorna inte är lämpliga för vanligt folk. Jag tycker kulturen är en viktig del av demokratin och vinner på en bred diskussion, eller snarare är det väl det som är själva syftet.

 Radions kulturjournalister är, som många andra, på Gotland den här veckan. De passar på att redovisa hur ett mer decentraliserat beslutsfattande om kulturpolitiken skulle fungera. Gotland är ju vårt i särklass minsta län med bara 57 000 invånare och har den så kallade portföljmodellen på prov.

 Undertonen i redovisningen är att ett så litet län väl knappast kan ha kompetens att klara så svåra frågor som kulturpolitik. Gotland klarar att sköta sjukvård, gymnaiseskola, vattenförsörjning och en massa andra viktiga frågor, men kulturen….?

 Jag tycker det är OK att det kallas portföljmodellen om det kan beveka kulturdebattörerna. När kommunerna i förra omgången fick större inflytande över hur statliga medel skulle användas inom socialtjänst och skola då pratade man om att alla pengarna kom i en påse. Självklart kan man inte lägga kulturfrågorna i en påse.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: