Exit or voice

Nog känns det som om några av de grundläggande begreppen kommer bort.

 Idag tas nya tag i socialdemokraternas skoldebatt. Det dominerande ämnet är friskolornas vinster och idag har Dennis Begic en artikel i ETC Örebro på det temat och Carin Jämtin har en artikel på DN debatt.

 Ingen tycks på allvar våga ifrågasätta valfriheten som samhällsmodell och visst är det lite märkligt. Tanken med valfrihet är att allas enskilda beslut sammantaget formar den bästa samhällsutvecklingen. Är man missnöjd med en vara eller verksamhet så lämnar man den (exit) och väljer nåt annat.

 Mot denna modell står den demokratiska där diskussioner, kritik och förslag (voice) leder fram till den bästa utvecklingen. Hur vill vi egentligen forma det framtida samhället. Tror vi på att summan av alla enskilda beslut leder till den bästa helheten? Är det överhuvudtaget en realistisk modell när det gäller barnens skolgång som ju handlar om en väldigt långsiktig planering, alltså hur lätt är det att välja om (exit)?

Annonser

4 Responses to Exit or voice

 1. Rudis skriver:

  Exit trumfar voice. Orsaken är enkel, voice gör att majoriteten dikterar vad minoriteten ska göra (majoritetens diktatur), exit gör att var och en kan välja det alternativ som passar dem bäst. Vilket system som gör flest individer nöjda med sin situation är självklart, det enda alternativ då voice blir likvärdigt med exit är när det råder konsensus om vad som är bäst. I alla övriga fall är voice ett sämre system.

  De enda som kan vara missnöjda med exit som system är individer som anser sig ha rätt att diktera andra människors liv. Och då skulle jag vilja veta vart man anser sig ha fått den rätten ifrån…

  • Lars Bjurström skriver:

   Även det enskilda valet (exit) har förstås konsekvenser för andra och kanske också konsekvenser för sin egen del som inte alltid är lätta att förutse. Segregationen i skolan som ökad med friskolereformen är ett sånt exempel.

   • Men skriver:

    Men segregationen i skolan kanske är någonting som individerna vill ha i så fall?

    Det är väl ingen som kan bestämma ifall segregation för andra är bra eller dåligt, utan att först använda voice (som du verkar följa iom att du har en värdering om att segregation är dåligt som om det vore en naturlag given av gud).

    Men visst, din poäng är rätt, att vi alla är sammankopplade och våra handlingar påverkar varandra. Men det betyder inte att segregation är fel, annat än i vår politiska kultur mellan 1970-2009, d.v.s. ca 39 år hittils. De allra flesta länder, religioner och organisationer är kraftfullt segregerade.

   • Rudis skriver:

    Naturligtvis har individers val i vissa fall konsekvenser även för andra. Och individer tar oftast, men inte alltid, också detta i beaktande då man fattar sina beslut. I de fall där mina val direkt påverkar andra negativt så kan jag i och för sig tänka mig regleringar (voice). Men detta endast då påvekan är direkt och av stor negativ betydelse för andra, typ vid mord, misshandel, våldtäkt osv. Nej, jag står fast vid mitt förra inlägg att exit trumfar voice, utom i extrema undantagsfall. För vem ska ha rätt att diktera andras liv och var kommer rätten till detta ifrån?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: