Konkurrens saboterar

Friskolorna konkurrerar med att sätta för höga betyg

 Det finns många goda skäl att vara kritisk till friskolor och det fria valet av skola. Viktigast är nog den ökade segregationen som följer men det finns fler och det är knappast några oväntade effekter.

 Idag presenteras på DN-debatt  hur andelen elever som slutat gymnasiet och har högsta betyg (MVG) i samtliga ämnen har ökat med 28 gånger under de senaste tio åren. Det är i stort sett samma tid som friskolorna på gymnasienivå har ökat mycket kraftigt. Och det är förstås friskolorna som toppar listan över andel elever med högsta betyg i samtliga ämnen.

 Marknadskrafterna är finurliga. De hittar alltid på nåt som ska gynna det egna företaget eller den egna verksamheten. När telemarknaden avreglerades blev det massor av komplicerade prisalternativ och ännu fler ”telefonförsäljare”. När skolan blir mer marknadslik så ökar antalet höga betyg, för att locka fler elever förstås. Ingen av effekterna är oväntad men heller inte önskad – väl?

 Nu väntar förstås mer kontroll, övervakning och provtagning. En idé kanske skulle vara att göra ett skolsystem där inte striden om fler elever blir det viktigaste.

Annonser

2 Responses to Konkurrens saboterar

  1. […] Bloggat: Vänsterdebatt, Läs även andra bloggares åsikter om Betyg, Orättvisor, Klassamhälle, Privatskolor, […]

  2. Lasse Gottfriedz skriver:

    Bra. Det är dags att på allvar diskutra ”det fria skolvalet”. Samt slå häl på myten om att konkurrensen höjer kvaliteten. Det finns mej veterligt ingen forskning som stöder det. Trots detta upprepas det nyliberala mantrat dagligen av borgliga ”tänkare”. Men i o m upprepandet har det blivit en sanning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: