Giftpinne till regeringen

Regeringen och riksdagens orättvisa lagstiftning attackeras nu av domstolarna

 När regeringen skulle införa rätt till skatteavdrag för hushållsnära tjänster var det i första hand villaägarna som man ville gynna. Det blev en lite otydlig lagstiftning, det går ju inte att i klartext skriva in vilka orättvisor som helst i lagstiftningen. Skatteverkets tolkning har dock varit tydlig hela tiden: Avdragsrätten gäller inte gemensamma utrymmen, som trapphus, källare, tvättstugor, grönytor, alltså sånt som ”självklart” ska ge avdragsmöjlighet för villaägare.

 Men nu utmanas denna tolkning av kammarrätten i Göteborg (och tidigare av länsrätten). Det är en äldre kvinna i Marks kommun som fått rätt till skatteavdrag för trappstädning.

 Enligt Hem & hyra så skriver kammarrätten i domen ”Det vore märkligt ur ett rättviseperspektiv om boendeform ska avgöra rätten att få avdrag för hushållsarbete, eftersom det borde finnas ett lika stort behov av att få städhjälp oberoende av om man bor i ett eget hem, bostadsrätt eller hyresrätt”.

 Men så tänkte alltså inte regeringen som inte alls tänkte på rättvisa. Det framgår bland annat av de ekonomiska kalkylerna i propositionen. De bygger på att hyresgästerna och bostadsrättshavarnas gemensamma ytor hålls utanför systemet. Hela sektorn påstås uppgå till två miljarder kronor. Om flerbostadshusens gemensamma utrymmen skulle ingå är summan bortåt 10 miljarder. Det skulle alltså kosta flera miljarder om flerbostadshusens gemensamma ytor ingick, utan att några nya jobb skulle skapas.

 Det är alltså en riktig giftpinne som kammarrätten i Göteborg serverat till regeringen.

 De så kallade ROT-avdragen har delvis samma konstruktion, alltså konstruerade för villaägare i första hand. Om även den konstruktionen kan ifrågasättas så handlar det om riktigt stora pengar. Tyvärr har även den rödgröna oppositionen delvis accepterat orättvisorna för ROT-avdragen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: