SJ, gamle vän

Så här skulle inte ett privatägt företag sköta trafiken.

 Det blev en ganska måttlig försening på min resa till Stockholm men desto större på hemresan igår eftermiddag. 10 minuters försening från Stockholms central ökade till över 40 minuter drygt två timmar senare. Nya dystra besked från tågets högtalare varje gång de knastrade igång.

 Sista biten till Södertälje Syd fick vi åka en liten annan väg, det var fullt på den vanliga sträckan för fjärrtåg. I Flen fick vi vänta på tre x 2000-tåg som måste passera innan vi fick tuffa vidare. Som vanligt alltså, kan man nog säga, en liten försening blir oftast större på tågen.

 I Vingåker stod min bil och väntade så jag kunde sitta ganska lugnt men för dom skulle byta i Katrineholm och Hallsberg så var det inte lika lugnt. Irriterade mobilsamtal som berättade om förseningen och oklarheterna.

 ”Det är lika bra att de säljer ut skiten” var en kommentar och SJ kanske inte alltid beter sig som ett statligt mönsterföretag och, allvarligt talat, jag är övertygad om att ett privat företag inte skulle sköta verksamheten som SJ gör. Frågan är om det skulle bli bättre? Jag tror inte det.

 Den viktigaste skillnaden på kort sikt skulle nog vara att ett privat företag inte skulle pressa möjligheterna och ha så mycket tåg på spåren som SJ har. Det finns knappast några marginaler och därför blir varje störning ett stort problem. Ett privat företag skulle naturligtvis istället höja priset och därigenom anpassa antalet resenärer till vad som får plats på spåren och i tågen på ett bekvämt sätt. Många skulle tvingas välja nåt annat än tåg men det är ju knappast ett problem för ett privat företag. Så nog skulle det bli skillnad.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: