Förbjud mer!

Förbudet mot glödlampor borde kunna följas av fler förbud som minskar koldioxidutsläppen.

 När glödlamporna helt försvinner så minskar energiförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen. Det är ju idag försäljningsförbudet startar. Störst blir nog minskningen i södra Europa där en del av glödlampornas värme måste kylas bort med hjälp av ännu mer el. Men även här i kalla Sverige blir det en minskning och alla påverkas lika.

 Det har länge funnits goda ekonomiska skäl att sluta med glödlampor men det har uppenbarligen inte fungerat. Trögheten i våra beteenden är ibland väldigt stor. Det skulle nog gå att pressa fram samma elminskning genom högre priser. Högre priser drabbar förstås de med svag ekonomi hårdast så det är absolut ingen invändninsgsfri metod.

 Nästa område för översyn av energieffektiviteten borde väl kunna vara personbilar. Ingen bil som drar mer än motsvarande 0,6 liter bensin per mil borde tillåtas, kanske kan man rentav gå ännu lägre. En övergångsperiod är väl rimlig men det borde kunna gå att ordna på några år.

 När det gäller bilar är EU:s strategi en helt annan än när det gäller lampor. EU talar om bilarnas genomsnittliga utsläpp. Alltså om ett företag säljer många bränslesnåla bilar så kan ett antal monster också tillåtas. Så borde man inte göra. Hellre förbud så att hela samhällets norm läggs rimligt än att några ska slippa undan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: