Jämlikhet

Är det som ett instrument för bättre hälsa som en politik för jämlikhet ska få förnyad aktualitet?

 Det finns många goda skäl för jämlikhet. Idag väljer Dagens Arena att lyfta fram hälsoargumentet. Ju mer jämlikt ett samhälle år desto bättre är befolkningens hälsa och givetvis är hälsoskillnaderna mellan olika grupper mindre.

 Jag håller med Per Wirtén, som skrivit artikeln, om hur tydligt ojämlikheten drabbar och det framgår när man läser de brittiska forskarnas böcker. Per Wirtén nämner ”The Spirit Level” som Richard Wilkinson och Kate Picket skrivit, dessvärre finns den inte ännu på svenska. Det finns däremot Wilkinsons bok ”Tänk på avståndet” och Michel Marmots ”Statussyndromet” för den som (i likhet med mig) föredrar böcker på svenska.

 Jag hoppas dock att Per Wirtén har fel på en punkt. Han menar att argumentationen för jämlikhet kör fast när vi tar upp ”rättviseaspektens moraliska dimension” och att det därför behövs mer realpolitik, till exempel kunna visa att jämlikhet är bra för hälsan. Det finns en stark moralisk dimension och den måste vi våga ta upp, dessutom är det inte olika saker. Ojämlikheten i hälsa är inte en bara en fråga om pengar utan i hög grad en fråga om upplevelsen av orättvisa och underlägsenhet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: