Beslut utan innehåll

Förslaget till biblioteksplan i Örebro saknar det viktigaste innehållet.

De allmänna biblioteken tillhör demokratins och kulturens infrastruktur och det är kommunerna som måste ta ansvaret för detta. Lagstiftningen ställer väldigt lite krav och därför har kommunerna stor egna möjligheter men också ett stort ansvar. Sedan 2004 finns en lag som kräver att kommunerna ska göra en plan för biblioteksverksamheterna.

Imorgon, 9 september 2009 (090909), ska Örebro kommunfullmäktige anta den första planen enligt den nya lagen. Men det är en plan som inte ens redovisar vilka bibliotek som ska finnas i kommunen och ännu mindre vilka tider som biblioteken ska vara öppna. Det är ju helt avgörande för att kunna bedöma om kommunen avser att ha en bra eller dålig biblioteksverksamhet.

Givetvis kommer beslut om öppettider och vilka bibliotek som ska finnas att tas ändå – nånstans i kommunen. Stadsbiblioteket har precis innan kommunfullmäktiges behandling ökat sina öppettider vilket givetvis är positivt men med tanke på kommunens budgetläge så har nog den förbättringen snarast ökat riskerna för en sämre service i övriga delar av kommunen. Den typen av avvägningar borde kommunen, helst i kommunfullmäktige, göra öppet och i ett sammanhang. Bibliotekariernas fackliga organisation, DIK, har också framfört såna krav under processen med planen men utan att få gehör för detta. Den möjligheten håller nu på att spelas bort. Men planen är ju inte antagen, så än är det inte försent.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: