Mat på vinden

Maten är inte som vilken vara som helst.

När Sverige avskaffade sin beredskapspolitik för skor och kläder lär förre finansministern Gunnar Sträng ha sagt att alla har väl ett extra par skor på vinden. Det är nog nästan sant. Vi skulle, rent materiellt, klara oss ganska länge utan ett tillflöde av många nya varor. Men dit hör inte maten! Min vind är tom och i matkällaren finns bara några liter saft. 

Därför bör inte heller politiken behandla maten som vilken vara som helst. Kanske är det självklart men nog hörs allt intensivare att vanliga marknadsvillkor måste gälla för jordbruket, dvs maten.

 Nu krisar det för många bönder eftersom priserna fallit, men från en hög nivå. Bönderna kräver regleringar för att klara sig och givetvis klarar vi oss inte utan jordbruket. Jag tror därför att det behövs regleringar för att vi ska känna rimlig trygghet att det finns tillgång till mat.

 De regleringar som är aktuella nu skulle i så fall syfta till att hålla priserna uppe. Kanske är det rätt att vi måste vara beredda att betala mer för maten. Men jag är också övertygad om att det finns plats för regleringar som syftar till att hålla priset nere. Ett av skälen till de ekonomiska problem som många bönder har idag är att de helt enkelt betalat alldeles för mycket för marken. För några år sen satte priserna på jordbruksmark nya rekord, jag tror att det förekom priser på 250 000 kronor per hektar. Det borde ha reglerats. Såna priser kan ge samma typ av skador som bankernas bonusar.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: