Så fungerar (inte) marknaden

Eftersom läkemedelsföretagen väljer lönsamhet så tar de inte fram den antibiotika som behövs nu när bakteriernas resistens ökar.

 Idag är det en stor EU-konferens i Stockholm som ska diskutera problemet med bakterier som utvecklat resistens mot den antibiotika som används i sjukvården. Det är absolut inget nytt problem och olika insatser har gjorts. Det har framförallt varit förebyggande bland annat genom att hålla nere användningen av antibiotika. Men det har också länge funnits behov av nya läkemedel som kan sättas in när de andra möjligheterna prövats. Och det är nog just det som är problemet.

 Ett nytt läkemedel skulle troligen användas mycket restriktivt, just för att förhindra att bakterierna utvecklar resistens. Ingen verkar tycka att det är en bra affärsidé att satsa på ett läkemedel som ska användas bara i sista hand. Läkemedelsföretagen är ju inte till för att lösa viktiga behov utan för att ge vinst.

 Lyckligtvis har vi inte (ännu) lämnat över allt till marknaden och därför handlar konferensen i Stockholm om vad vi med gemensamma resurser, skatter alltså, ska kunna göra för att verkligen få fram detta läkemedel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: