Regeringen fuskar

Regeringen redovisar inte de skattesänkningar som endast hamnar hos höginkomsttagarna.

 Regeringen väljer att sippra ut lämplig information om innehållet i statsbudgeten i lämpliga portioner och utan att det är möjligt att diskutera helheten. Kanske är det sant, eller bara delvis sant eller rentav osant det som redovisas på pressträffar och i debattartiklar.

 Igår, lördag, så kom det väntade utspelet om ett ytterligare jobbskatteavdrag. På regeringskansliets hemsida finns också den samlade effekten av jobbskatteavdragen under mandatperioden men redovisningen är inte komplett. Under perioden har det ju också gjorts andra förändringar av inkomstskatten som endast gynnat de med höga inkomster.

 Inför 2009 ändrades gränserna för statlig inkomstskatt och gränsen för den så kallade värnskatten. De ändringarna ger uppåt 1 000 kronor i månaden för de som tjänar över 45 000 kronor i månaden och påverkar naturrligtvis helhetsbilden av vilka som tjänat på regeringens skattesänkningspolitik. Förra året fanns en liten ”fotnot” om detta i materialet från regeringskansliet men i år finns inte alls nån sån not. Vi får kanske se på måndag om nån ytterligare justering till höginkomsttagarnas fördel görs.

 På skatteverkets hemsida finns klart hur besluten hösten 2008 blev.

 Det är illa att regeringen lägger informationen till rätta. Det är nästan lika illa att TT kör deras ”meddelande” rakt ut. Och naturligtvis illa att de morgontidningar jag läst idag också okritiskt kört TT:s artikel/telegram. Kan det vara så att regeringen helt kallt kalkylerade med att det skulle vara lättare att få ut sitt meddelande utan granskning om informationen kom en lördag.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: