Farlig kåranda

Det ligger nära till hands att blir riktigt orolig över att det ska bli fler poliser.

 När Ekot och en del andra gräver fram uppgifter om hur Johan Liljeqvists död gick till så verkar uttrycket ”man slutar aldrig att förvånas” att passa. Men kanske ska man inte bli förvånad. Kanske har kårandan gått så långt att det är regel att poliser och andra personer inom rättsväsendet skyddar varandra.

Utan tvekan behövs förändringar inom polisen. Mer insyn från det civila samhället borde det bli. Idag är det polisen egen utbildning som är den givna rekryteringsvägen och det verkar vara kroppsstyrka och uthållighet som prioriteras. Detta kan verkligen ifrågasättas.

 Idag är det nog ändå åklagaren Bo Lindgren som står för det mest famösa uttalandet. När han beslutade att lägga ner förundersökningen så meddelade han i ett ganska utförligt beslut massmedia och familjen vad som legat till grund för detta. Nu framkommer det att han uppenbarligen förvanskat bilden av resultaten från obduktionen av Johan Liljeqvist.

 Nu menar åklagaren Bo Lindgren att man får ha synpunkter på hans beslut som om det skulle handla om ett debattinlägg i en fråga där alla fakta är kända för allmänheten. Så är det ju inte. Det handlade om ett beslut med tydliga konsekvenser.  Ett beslut där bara åklagaren och möjligen ytterligare ett några få personer har tillgång till all information. Såna åklagare kan vi inte ha. Låt honom bli en väldigt fri debattör utan ansvar inom rättsväsendet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: