Underskatta inte ekonomerna

Apropå Nobelpriset i ekonomi: Det är farligt om vi tror att ekonomerna inte kan räkna.

 Idag kom beskedet om årets ”Nobelpristagare” i ekonomi. Elinor Ostrom och Oliver E.Williamson är det som delar på priset och det verkar inte vara nåt av de mest kontroversiella ekonomipristagarna men informationen är väldigt knapphändig och jag har (förstås) inte hört talas om nån av dom.

Det finns en del pristagare som starkt ifrågasatts och på goda grunder men det är viktigt att fundera över hur dessa goda grunder egentligen ser ut. Jag tänker förstås bland annat på priset 1976 som gick till Milton Friedman. Det är ju så länge sen så det kanske borde vara glömt men sanningen är ju att hans och Chicagoskolans teorier har ju tillämpats sedan dess och tillämpas fortfarande. De är en central i nyliberalismen.

Därför är det ju svårt att säga att hans teorier inte fungerar men däremot kan man påstå att hans teorier har lett till väldigt stora ekonomiska orättvisor. Och det är just det vi ska påstå och inte försöka oss på att visa att det inte fungerar, därför att till ganska stor del fungerar teorierna.

Till stor del är det just Chicagoskolans teorier som Anders Borg försöker använda när skatterna på löner sänks och ersättningen från A-kassas sänks. Och jag tror det kan komma att fungera! Jag vet att en del hävdar motsatsen men tyvärr är det nog fel. Men vi kan påstå att det ger orimliga konsekvenser och att det därför är nödvändigt att politiken måste se annorlunda ut.

Vi borde helt enkelt ifrågasätta ekonomismen från politiska utgångspunkter och inte från ekonomiska. För räkna; det kan de flesta ekonomer.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: