Folkpartiet läser selektivt

När Folkpartiet läser rapporter från skolverket väljer de bort det som känns obehagligt för den egna politiken.

Idag berättar Folkpartiet att partiet vill att skolan ska förstatligas, dvs staten ska ta över det ansvar som kommunerna har idag, det känns inte som nån nyhet. Men det är intressant att Folkpartiet väljer att ta stöd i Skolverkets rapport som kom för knappt en månad sedan. Det är en rapport som beskriver sjunkande kunskapsresultat i grundskolan sedan början av 90-talet.

I artikeln i DN som berättar om Folkpartiets förslag skriver bland annat Jan Björklund ”kommunaliseringen kan mycket väl vara en av orsakerna till detta”. Men säkert är det alls inte och om man läser skolverkets rapport så är det också ett mycket tveksamt samband som redovisas. Däremot finns en del andra tydliga orsaker redovisade.

De skäl som skolverket redovisar som tydliga handlar i huvudsak om ökade skillnader och ökade orättvisor. Segregation, mindre behovsanpassad resursfördelning och ett arbetssätt som missgynnar barn med lite större behov av stöd. Inget av detta verkar Folkpartiet vara intresserade av att ta itu med.

Tyvärr har debatten om Skolverkets rapport snabbt försvunnit och skoldebatten kan åter prägla av förslag till snabba och enkla lösningar.

4 Responses to Folkpartiet läser selektivt

 1. Claes skriver:

  Säga vad man vill om Folkpartiet i övrigt, men här har de banne mig rätt!

  Du skriver: ”De skäl som skolverket redovisar som tydliga handlar i huvudsak om ökade skillnader och ökade orättvisor. Segregation, mindre behovsanpassad resursfördelning och ett arbetssätt som missgynnar barn med lite större behov av stöd. Inget av detta verkar Folkpartiet vara intresserade av att ta itu med.”

  Som lärare (som för övrigt har hjärtat åt vänster om det nu spelar någon roll) så hävdar jag med bestämdhet att exakt det du menar att Fp inte är intresserade av ÄR till största delen orsakat av kommunaliseringen! Skolan ÄR en budgetregulator i framförallt mindre bemedlade kommuner, och ju snabbare även S, V och Mp inser detta desto snabbare får Sverige en skola likvärdig för ALLA, oavsett vilken adress man bor på!

 2. Lars Bjurström skriver:

  Kanske kan man säga att alla problem i skolan är orsakade av kommunaliseringen, det kunde ju blivit annorlunda annars, men det blir ett långsökt resonemang anser jag. Skolverket menar att boendesegregationen som förstärks av det fria skolvalet är ett viktigt skäl till, det som Skolverket anser är, den negativa utvecklingen. Det verkar lite tveksamt om detta utvecklats annorlunda bara med ett annat huvudmannaskap för skolan.

  Det fria skolvalet har också, åtminstone indirekt, lett till mer beslut på den enskilda skolan. Detta har också, enligt Skolverket, lett till att mindre resurser fördelats efter behov. Beslut fattade av rektorer och lärare alltså.

  • Claes skriver:

   Självklart är inte kommunaliseringen anledningen till alla problem i skolan, men att man av ekonomiska skäl låter skolmaten kosta 7kr/portion i en kommun och 12 i en annan talar sitt tydliga språk. Likaså att lärartäthet i en kommun kan vara 7st/hundra elever och dryga 9 i en annan…

   Faktum kvarstår att en kommuns ekonomi och lokala styre avgör hur skolan ser ut. DET är INTE likvärdighet i mina ögon, och knappast något att vara stolt över i 2009 års Sverige.

 3. Alex skriver:

  Jag tycker att det är jävligt synd att Vänstern inte drivit frågan om ett återförstatligande av skolan, nu får Folkpartiet (som i övrigt har en helt usel skolpolitik) billiga poänger. Finns praktiskt taget inget folkligt stöd för att skolan ska vara i kommunal regi vilket beror på de konsekvenserna som blivit:

  *Mindre resurser till skolan
  *Ökad konkurrens mellan skolor
  *Mer osynlig pedagogik (= medelklassen dominerar pga relativism och flum)
  *Svårare för skolor i resurssvaga kommuner att överleva
  *Större elevgrupper för de kommunala skolorna
  *Ökad differentiering inom elevgrupperna
  *Ökad konkurrens mellan lärarna

  Blott en fördel kan jag notera och det är att lärarna fick en ökad självständighet.

  Men visst finns det fler faktorer som spelar in, precis som du säger.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: