Trupper i Afghanistan

Varför berättar inte regeringen vad det egentligen kostar?

 Idag ska Sveriges regering besluta om fler soldater, eller inte, ska skickas till Afghanistan. Jag tror säkert att det fanns en del goda tankar när Sverige började sända trupper till Afghanistan men det börjar väl bli alltmer uppenbart att utländsk militär i Afghanistan inte bidrar positivt till landets utveckling.

 Jag tycker inte att det är kostnaden för de svenska skattebetalarna som är den viktiga frågan men visst är det märkligt eller snarare orimligt att regeringen och försvarsmakten inte kan berätta vad den svenska militära insatsen kostar. Försvarsminister Sten Tolgfors har flera gånger hävdat att kostnaden är drygt 1 miljard kronor om året men i den kostnaden ingår inte alls alla kostnader. Bland annat saknas kostnader för materiel och löner till officerare.

Regeringen använder en så kallad särkostnadsmodell där man utgår från att materiel och officerare har man ju ändå, så det är ingen extra kostnad. Ett sånt resonemang kan i vissa lägen vara rimligt men här handlar det ju om en mycket långsiktig insats som givetvis påverkar behovet av officerare materiel. Det minsta man kan begära är att både den så kallade särkostnaden och totalkostnaden redovisas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: