Vänsterns chans

Det finns en väldigt stark kritik i hela världen mot den fria marknaden. Nu måste vänstern visa alternativen.

 I en världsomfattande opinionsundersökning har GlobeScan, på uppdrag av BBC, undersökt, bland annat, befolkningens inställning till en fri marknadskapitalism. Jag ska inte påstå att tolkningen är alldeles glasklar men nog verkar det finnas en stor misstro till det system som restaurerats enligt nyliberala recept de senaste 25 åren. De tydliga förvararna av systemet uppgår till ungefär en tiondel av befolkningen i de undersökta länderna.

 I flertalet länder är det också en mycket stor andel av befolkningen som vill att ha mer fördelningspolitik. Men skillnaderna mellan länderna är mycket stora. I flera Europeiska länder var det över 70 procent som ville ha mer fördelningspolitik.

 En stor andel, men ingen majoritet, anser att ett nytt ekonomiskt system är nödvändigt.

 Det är svårt att få den här opinionsundersökning att stämma med den senaste årens politiska utveckling som präglats av en framväxande höger och en defensiv vänster. Opinionsundersökningen pekar väl på att det är vänsterns oförmåga att redovisa alternativ som är förklaringen. Nu måste alternativen fram. Det borde vara en lockande uppgift.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: