Korta kretslopp

Tyvärr har många idéer om goda kretslopp blivit alltför långa och liknar snarare ekorrhjul.

 80-talets idéer om återanvändning ledde till en statlig politik som nog kan betecknas som en kretsloppspolitik. Det fanns en särskild kretsloppsdelegation som under flera år leddes av Lennart Daléus, men efterhand har andra frågor i viss mån trängt undan ”kretsloppsdiskussionen”. Men idéer om goda kretslopp borde dammas av och ges en mer central plats även i diskussionen om till exempel klimatfrågan.

 Jag tror att goda kretslopp oftast är korta kretslopp och förmodligen var det den insikten som gjorde att frågorna trängdes tillbaka. Idéerna hotade alltför många andra intressen som  kanske lite förenklat kan uttryckas som rätten att köpa och sälja fritt i en global värld. Det så kallade producentansvaret har ju urartat och blivit en stor insamlingsorganisation istället för ett incitament att kretsloppsanpassa produktion, varor och konsumtion. Ekorrhjulet hålls igång.

 Nu gör Naturvårdsverket (på uppdrag av regeringen) ett litet försök att skaka liv i kretsloppstanken. I en rapport till regeringen som handlar om fosfor skissar de på några möjligheter att få mer fosfor att gå tillbaka till jordbruket. Det är verkligen en viktig fråga men tyvärr så väljer Naturvårdsverket bort en av de naturliga lösningarna. Naturvårdsverket skissar på tre lösningar, samtliga storskaliga och tekniken saknas ännu för att det ska fungera på ett godtagbart sätt. Den naturliga lösning jag menar att Naturvårdsverket borde ta upp är just idén om korta kretslopp. Korta kretslopp i det här fallet betyder att toalettavfallet separeras från övrigt avloppsvatten. Det är ju i toaletterna vi spolar ner fosforn sedan vi använt den i våra kroppar.

 En sån lösning skulle också kunna ge ganska snabba effekter på utsläppen av näringsämnen i Östersjön. En stor del av näringsämnena kommer ju från just toaletter på landsbygden där toaletterna inta har avancerade reningsverk. Där skulle det troligen vara enklast att åstadkomma korta kretslopp.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: