Leve julmusten

Jag vill inte överdriva smaken men julmusten står emot Coca-cola.

 Receptet på julmust är hemligt och finns i Örebro. Den svenska julmusten har länge varit irriterande för Coca-cola som är den dominerande alkoholfria drycken i stora delar av världen men inte i Sverige när vi firar jul. Då står julmusten emot, än så länge kanske är bäst att tillägga.

 Men all julmust tillverkas inte i Örebro, snarare tvärtom, ingen julmust tillverkas i Örebro. Det är bara de hemliga smakämnena och klokt nog så tillsätts socker och vatten vid tillverkningen som sker i hela landet. Inte så mycket onödiga transporter alltså. Ännu effektivare vore förstås om receptet fanns på allmänt tillgängligt men sådan är ju inte kapitalismen.

 Smaken…? Men det vore nog bra om julmusten kunde tränga ut en del drycker som vanligen förekommer på jul. Och så är den ju ofta närtillverkad, utom själva smaken förstås…

 Jag tycker närtillverkat och närproducerat är värt att stödja, av flera skäl. Det blir lättare att sluta kretsloppen och transporternas minskar givetvis. Det tycker Livsmedelsverket också men det får de inte tala om.

 EU-kommissionen har ingripit mot en planerad kampanj från Livsmedelsverket som skulle uppmana till köp av närproducerat. Det skulle ju vara ett hinder mot frihandel – det har man ju anat länge.

 Imorgon ska jag ge ett litet stöd till julmusttillverkningen. Julmusten säljs ju till stor del i de mest miljövänliga förpackningarna, returglasen alltså. Men just nu verkar det vara brist på returglas och därför ska jag lämna tillbaka lite extra mycket imorgon – hoppas det funkar med bruna flaskor.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: