Lag för mer marknad

Igår antog riksdagen en lag som kraftigt kan begränsa kommunernas möjlighet att driva verksamheter. Marknaden ska styra.

 Genom den nya lagen, som alltså antogs den 25 november, är det uppenbart att regeringen och den borgerliga riksdagsmajoriteten helt och hållet väljer de privata företagens perspektiv.

Företag som uppfattar att en kommun driver verksamhet som snedvrider eller hämmar en ”effektiv konkurrens” ska, enligt den nya lagen, kunna få en domstol att stoppa den kommunala verksamheten.

Det är mycket stora oklarheter i den nya lagen och det har också flera tunga remissinstanser påpekat. Var kommer gränsen att gå för vad en kommun kommer att få fortsätta med? Är den kommunala äldreomsorgen rentav hotad? Kommer fritidsgårdarna att kunna fortsätta servera kaffe? Kommer skolor att få möjlighet att erbjuda äldre att äta skolmat tillsammans med skolbarnen? Vilka motionsverksamheter kan bli kvar inom kommunen när kommersiella företag i allt högre grad ser detta som en möjlighet att tjäna pengar?

 Kanske är oklarheterna ett skäl till att lagen kunnat drivas igenom utan särskilt mycket diskussion och annan uppmärksamhet. Tolkningen, av vad som kommunerna ska tillåtas göra, överlämnas nu till domstolarna. Högsta instans blir marknadsdomstolen och det säger väl ganska mycket av vilka utgångspunkter som kommer att bli styrande.

 Jag skrev en ledare i ETC Örebro om det här den 8 oktober. Kanske hoppades jag på lite mer debatt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: