Rätt i Rättvik

Men varför väljer Sveriges Radio att ställa sig i den heliga konkurrensens tjänst.

 Idag berättar P1 (SR) att Rättviks kommun ska bygga ut sitt naturbruksgymnasium. Den kommunägda gymnasieskolan ska producera de livsmedel som behövs i kommunens egna verksamheter, framförallt mat till barn och gamla alltså. Närproducerat och ekologisk. Ett initiativ som förtjänar stöd men det stödet kommer inte från regeringen och riksdagsmajoriteten.

 Det strider mot den heliga konkurrensen förklarar riksdagsledamoten Elisabeth Svantesson (M) i en liten minidebatt i P1. Elisabeth Svantesson förklarade också att riksdagen nyligen (25 november) beslutat om en ny lag vars intentioner går helt emot Rättviks kommuns planer.

 Jag tror det är värre än så. Jag tror att lagen mycket väl kan komma att förhindra Rättviks kommun att genomföra den livsmedelsproduktion som de planerar. Lagen ger nämligen företagare möjlighet att ”när som helst” anmäla kommunala verksamheter till marknadsdomstolen som då kan förbjuda verksamheten. Även om verksamheten varit tillåten när den byggdes upp alltså – allt i den heliga konkurrens namn.

 Jag noterade också att stora delar av Sveriges Radios inslag, särskilt frågorna under minidebatten, helt utgick från att det rätta och normen i samhället borde vara just den heliga konkurrensen. Står det så i avtalet mellan SR och staten?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: