LAS skjuts sönder

Nu visar det sig att de stegvisa försämringarna av arbetsmarknadslagarna får katastrofala följder för anställningsskyddet.

 Jag har tidigare påstått att lagen om anställningsskydd (LAS) är en av våra viktigaste lagar. Jag menar att det fortfarande är så men det förutsätter givetvis att lagen kan upprätthållas. Nu visar det sig att kryphålen blivit så omfattande att den börjar tappa sitt värde, exemplen i Aftonbladets ledare är just bara några exempel.

 När lagen om anställningsskydd infördes i mitten av 1970-talet så kom det också ett antal andra lagar som också syftade till att stärka de anställdas rättigheter på arbetsplatsen. Mest uppmärksamhet fick nog Medbestämmandelagen (MBL) som skulle ge de anställda, genom de fackliga organisationerna, möjlighet till påverkan över den dagliga verksamheten. Ett inslag i MBL var fackligt veto mot entreprenader. Lagstiftarna insåg förtsås att stora delar av lagstiftningen skulle kunna kringgås om företagen började ta in andra företag, entreprenörer, i allt högre grad. Bemanningsföretag var överhuvudtaget inte tillåtna!

 Tyvärr har lagarna stegvis försvagats, bland annat har fackens veto mot entreprenörer tagits bort. I debatten framförs ofta att lagarna blev otidsenliga och därför varit nödvändiga att ändra. Sant är att de värderingar som låg bakom lagarna numera uppfattas som otidsenliga.

 De värderingar som drev fram lagstiftningen på 70-talet utgick nämligen från de anställdas rättigheter och möjligheter. Det var inte alls okänt att företagarnas organisationer var starkt emot de nya lagarna som ändå drevs igenom. Tanken var ju att driva samhället i allt mer jämlik riktning.  En ambition som även företagens intressen skulle tvingas att underordna sig. Bra tänkt så långt, tycker jag.

 Men givetvis var inte reformarbetet färdigt med detta utan fler förändringar skulle komma, inte minst för att verkligen upprätthålla den genomförda lagstiftningen. Det var som sagt inte okänt att företagarnas organisationer var stark emot och kunde förväntas genomföra motaktioner. Precis det har inträffat och nu ser vi effekterna av de förändringar som företagen lyckats få till.

 Den avgörande förklaringen till att företagens intressen har vunnit är givetvis att ”samhället”, alltså de politiska partierna, opinionen och massmedia numera anser att det är företagens intresse som ska vara styrande. Kvar av de anställdas rättigheter blir då bara sånt som inte kan hota företagens makt och vinstmöjligheter.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: