Lönande ROT-avdrag?

Det sas ju på Ekot, då måste det ju vara sant.

Igår var en av Ekots huvudnyheter att ROT-avdragen är lönsamma för staten. Det som påstods var att staten får in mer pengar än skatteavdragen kostar. Uträkningen visade sig komma från Sveriges Byggindustrier och Skatteverket har inte gjort några beräkningar, även om det nästan läst så i radioinslaget.

Men det var sant att Sveriges Byggindustrier påstår att statens inkomster är större kostnaderna för avdragen. Sånt här är ju ganska trixigt att räkna ut och det är därför som Skatteverket inte gjort någon egen beräkning. Jag har bara kunnat upptäcka tre fel i den uträkning som Sveriges Byggindustrier gjort men det stjälper förstås hela kalkylen. Ekot upptäckte tydligen inte ett enda fel.

Sveriges Byggindustrier menar att svarta jobb blivit vita och därför är inbetalningarna för ROT-jobben en ny intäkt för staten. Men:

  • Det är givetvis inte så att alla jobb tidigare gjordes svart. En del jobb som ändå skulle ha gjorts som vita får förstås också del av subventionen. Det är ju svårt att beräkna hur mycket detta är så därför har ingen beräkning alls gjorts!
  • Moms och arbetsgivaravgifter som kommer från materialinköp, som inte är avdragsberättigade har också räknats med fullt ut. Men även svartjobbare och hemmasnickrare måste förstås betala moms på materialinköp.
  • En ganska stor del av arbetsgivaravgifterna är kopplade till den enskildes pension. Det kan knappast betraktas som en statsinkomst men det har Sveriges Byggindustrier gjort.

 Kanske finns det fler fel, beräkningsunderlaget är inte redovisat så jag har helt enkelt frågat Sveriges Byggindustrier hur de gjort med just dess tre saker.

 Visst kan det finnas fördelar med ROT-avdraget men rätt väl vara rätt och det stora problemet med ROT-avdraget är den enorma orättvisan, det är framförallt villaägare som gynnas och i viss mån bostadsrättsägare men de som bo i hyreslägenhet får inga subventioner. Skälet är förstås att den absoluta huvuddelen av jobben i hyreslägenheter redan görs vitt. Men det försvarar inte de orimliga reglerna.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: