Nu tar EU i

Och det blev nästan en hundring om året i tre år.

 Klimatmötet i Köpenhamn gäller hur vi någorlunda ska kunna säkra våra fortsatta möjligheter att leva på det här klotet. En av svårigheterna är givetvis att de förändringar som krävs innebär stora förändringar, uppoffringar, kostnader eller hur man nu vill uttrycka det. En annan svårighet är att utsläppen från jordens länder är väldigt olika, särskilt om man tittar historiskt

Igår gjorde EU ett utspel som presenteras bland annat som ”oväntad generositet” (DN sid 1). Det handlar om en knappt en hundring om året i snitt för varje EU-invånare, något mer för oss för oss i Sverige. Programmet gäller i tre år. Visst ska man börja nånstans men alla måste inse att det måste handla om betydligt större insatser för att klara de stora utmaningar vi står inför.

 Igår hade Andreas Malm en mycket intressant essä i DN som ger flera viktiga perspektiv på frågan. Dels tar han upp den mycket orättvisa handeln och dels också hur vår resursförbrukning, trots en del illusionsnummer om motsatsen, har fortsatt att öka.

 Jag tror, precis som jag skriver i veckans ledare i ETC Örebro, att vi kan leva mycket bra liv, kanske rentav bättre, på en lägre materiell nivå men även detta kräver stora omställningsinsatser.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: