Lurendrejarna

Vi vill inte ha läkemedelsföretag som bär sig åt som rena bedragare.

 Läkemedelsföretagen har i många omgångar varit ifrågasatta för sina försäljningsmetoder. Deras uppfinningsrikedom när det gäller att trixa verkar aldrig ta slut. Läkemedel är ju en unik produkt på flera sätt. Den gör stor skillnad för den enskilde, ibland mellan liv och död. Det är ofta samhället eller nåt annat kollektiv som betalar. Det är en tredje person, ofta en läkare, som bestämmer vilket läkemedel som ska användas. Allt detta har läkemedelsföretagen utnyttjat.

 Idag avslöjar DN en form som mer handlar om att direkt roffa åt sig mer pengar. Tandvård- och läkemedelsverket (TLV) har försökt utnyttja (!) marknadsmekanismerna och den numera allmänt hyllade konkurrensen som lösningen på det mesta. Det är ju inte direkt överraskande att det gick snett – helt snett kan man säga.

 Enligt DN-artikeln så gick metoden ut på att det företag som kom med lägst bud på ett läkemedel skulle få monopol på detta under en begränsad tid. Företagen som vann höjde därefter, helt skamlöst, priset med hundratals procent och kunde därmed roffa åt sig extra.

 Otroligt skulle man kunna säga, men det är fel. Det var helt logiskt. Det är så här de gör.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: