Fördelningen avgörande

Visst är det dystert att Köpenhamnsmötet misslyckades men kanske är det början på nåt nytt.

 Självklart förstår alla världens länder och deras ledare att kraftfulla insatser måste göras för att begränsa klimatförändringen. Det misslyckade resultatet visar att det på flera punkter finns några helt grundläggande skilda synsätt. Jag tror att en viktig sådan fråga är fördelningen och vad det kan få för effekter på samhällenas sätt att fungera.

 Till stor del har den orättvisa fördelning som vi har och som vi länge har haft försvarats med argument i stil med att ”alla kan få så här bra om de anstränger sig och gör rätt”. Nu kanske det börjar gå upp för oss alla att detta inte stämmer. Det finns begränsningar som vi inte kan förhandla bort och som tekniken inte fullt ut kan lösa.

 Jag tror att det här starkt bidrar till de starka låsningar som verkar finnas när det gäller att hitta en global uppgörelse.

 Många länder ser nu möjligheten att få en uppgörelse för de två senaste seklens oförrätter med en exploatering som varit hänsynslös och som starkt bidragit till de skillnader som är så tydliga i världen. Under en stor del av den här tiden har utsläppen av växthusgaser varit mycket stora i de länder som var först ut med industrialiseringen. Nu ska det betalas tillbaka och visst kan 100 miljarder dollar årligen låta som en imponerande summa. Det blir ju nästan en tusenlapp per person och år för oss som ska ”vara med och betala”, det betyder cirka en tredjedels procent av vår BNP.

 Säkert finns det länder som inte sköter sina förhandlingar på ett bra sätt och säkert finns det flera makthavare som snarare ser till sin egen situation än till det egna landets och hela världens utmaning. Men en rättvis fördelning av bördorna kräver betydligt mer från den rika världen.

 (Jag vet att argumenten som försvarat orättvisorna alltid varit falska men kanske har det blivit mer tydligt nu. En stor del av hela klassamhällets konstruktion handlar ju om det som kan kallas positionsfördelar, alltså att några har det bättre än andra. Det ger status och det ger möjlighet att köpa andra människors arbete som underlättar det egna livet.)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: