Långtifrån tillräckligt

En sjukvårdsreform som inte ger alla möjlighet till en god vård är givetvis inte tillräcklig. Frågan är om det ens är ett steg i rätt riktning.

Alldeles klar är inte sjukvårdsreformen i USA men efter omröstningar i både representanthuset och senaten verkar innehållet ändå vara ganska färdigt. Jag tycker det är uppseendeväckande att reformen inte omfattar alla. Cirka 6 procent kommer fortfarande att vara utan rätten till sjukvård. Det är förstås bara bedömningar eftersom det inte handlar om obligatoriska försäkringar men ändå, det kan ju betyda att ännu fler blir utanför försäkringssystemet.

För det privata försäkringssystemet med vinstdrivande vårdgivare blir kvar även om patienternas/försäkringstagarnas ställning mot försäkringsbolagen stärks. Det förslag som nu håller på att antas i USA skulle vi givetvis aldrig acceptera i Sverige och förmodligen heller inte något annat europeiskt land heller.

Allvarligast är förstås att så många blir utanför, 6 procent som betyder 15 miljoner människor. Nog finns en risk att det läget kommer att bli permanent eller åtminstone mycket långvarigt. Det har ju varit en mycket hård strid för att få med de ytterligare cirka 10 procent av befolkningen som förändringen innebär. Just nu känns det väldigt tveksamt att någon politisk kraft i USA skulle ta på sig att slåss för de 15 miljoner som fortfarande lämnas utanför. Deras möjligheter att komma med kan rentav ha försämrats genom den här reformen och då är det knappast ett steg i rätt riktning.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: