Kommunerna slagpåse

Det är viktigt att fråga sig varför högern så gärna kastar sig över just kommunerna.

 Idag publicerar högertankesmedjan Timbro en liten rapport som de kallar ”Byråkratexplosionen”. I vanlig ordning ges de plats på DN-debatt för att föra fram sina åsikter. Rapporten består egentligen bara av några tabeller men jag tror dessvärre att Timbro är någonting viktigt på spåren. Jag tror att andelen administratörer har ökat för mycket i den offentliga verksamheten och det borde kraftigare ifrågasättas – framförallt av vänstern.

 Timbros rapport visar att antalet administratörer, enligt SCB:s klassificering, har ökat med 29 procent i kommuner och landsting under åren 2001 – 2007. Och det är mycket mer än den ökning som skett av anställda som jobbar i den direkta kommunala verksamheten. Av rapporten framgår också att de statligt anställda administratörerna har ökat med över 76 procent! Detta nämns inte alls i Timbros DN-artikel, troligen för att det skulle störa deras attack som riktar sig mot just kommunerna.

 Det finns flera skäl till att antalet administratörer har ökat kraftig i kommunerna och Örebro län är inget undantag, tvärtom så har ökningen i Örebro län varit 52 procent sammantaget för kommunerna och landstinget under perioden 2001 – 2007 (allt enligt Timbros rapport). Ett av skälen är att mätandet och vägandet har ökat, alltså kontrollen av verksamheten har helt enkelt byråkratiserats och vem ska göra det? De politiskt ansvariga har backat tillbaka och istället för att nära följa verksamheten så har nya organisatoriska lösningar byggts upp. Olika statliga kontroller har också införts och som ofta kommer med just över dålig dokumentation.

 Timbros förslag till lösningar ter sig faktiskt ganska märkliga, åtminstone om det är antalet byråkrater som ska minskas. Timbro föreslår mer statlig övervakning och mer kontroll och redovisning. Staten har ju knappast varit ett föredöme i mer redovisningar betyder definitivt fler byråkrater.

 Ett alternativ kanske skulle vara mer demokrati, mer lokalt beslutsfattande och enklare beslutsvägar. Just sånt som kan bära upp en långsiktiga, solidariska välfärdslösningar, det har nog också Timbro förstått och det är just därför de slår mot kommunerna.

Annonser

3 Responses to Kommunerna slagpåse

 1. Daniel skriver:

  det är väl den ökande statliga kontrollkraven från Allianzen som har gjort att byråkratnivån ökar.
  Senaste kravet från fp var ju lektorer (som skulle klassificeras som byråkrater).

 2. Livny skriver:

  Nej, monopol kan aldrig bli effektivt hur mycket kontroll eller hur decentraliserat man än gör det.
  Privatisera och låt marknaden/konkurrens syna vilka kort de har på handen.
  Dagens system med tilldelning efter behov gör att inga incitament för att minska sina behov finns.
  Detta bottnar som vanligt i den socialistiska moralen som inte är anpassad till verkligheten.

  • Lars Bjurström skriver:

   Jag tror inte alls att det är monopolen som är problemen, dessutom finns det troligen områden där inte ens du vill ha marknadsekonomi. Polis och annan myndighetsutövning är det knappast nån som vill ha på marknaden. När det gäller just Timbros rapport, som ju är bakgrunden till just den här debatten, så handlade den inte om effektivitet generellt utan om antalet administratörer och där är det nog säkerställt att den privata sektorn har större andel administratörer än den offentliga, också efter den stora ökning som skett under åren 2001 – 2007.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: