Regeringens fuskverk

Strax före jul underkände regeringsrätten en av den borgerliga alliansregeringens stoltaste åtgärder.

 Avdrag för hushållsnära tjänster var ett av de förslag som den borgerliga regeringen ganska snabbt genomförde. Tanken var ju att ge kraftiga subventioner till välbeställda, framförallt villaägare när de ville ha hjälp att sköta sin bostad med städning, gräsklippning och andra liknande tjänster. Sådana subventioner är nu införda som ett skatteavdrag som kan ge en subvention för ett hushåll, med två inkomsttagare, på 100 000 kronor om året. Det har i hög grad verkligen blivit överklassnära tjänster, vilket var helt förväntat.

 Svårigheten för regeringen var att många redan tidigare betalade en del av hyran/månadsavgiften till just gräsklippning och städning av gemensamma ytor i flerbostadshus. Regeringen ville förstås inte subventionera såna tjänster eftersom det skulle bli alldeles för dyrt.

 När man följer de olika skrivningarna som fanns på vägen fram till riksdagen så kan man se att regeringen försökte hitta lite olika vägar och formuleringar som skulle fungera och vara i överensstämmelse med grundlagens krav om likvärdig beskattning. Nu visar det sig att regeringen inte hittade en väg att åstadkomma de regler som de önskade.

 Strax före jul så bestämde nämligen regeringsrätten att en dom i denna fråga från kammarrätten i Göteborg skulle stå fast. Hem och hyra skriver mer om detta. Den domen gav en kvinna i Fritsla rätt till avdrag för en kostnad hon har haft för trappstädning, alltså en gemensam yta för hela huset. Kammarrätten menar i sin dom att den här typen av avdrag måste gälla för alla oavsett boendeform men så tänkte sig alltså inte regeringen.

 Den dom som nu vunnit laga kraft gäller trappstädning där den enskilde hyresgästen direkt får betala eller ”städa sin vecka” och det är knappast den vanligaste formen för betalning av trappstädning. Men självfallet är det bara en tidsfråga innan alla får samma rätt eller alltfler företag går över till individuell trappstädning. Frågan är hur länge regeringen kan vara passiv. Om subventioner ska betalas till alla i flerbostadshus för olika former av fastighetsskötsel så handlar det om många miljarder.

Annonser

One Response to Regeringens fuskverk

  1. Stefan skriver:

    Härligt.. Det vore ju kul att få avdrag för Trappstädning Får man det för Byggstädning också?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: