Nytt decennium

Tid för spekulationer och förhoppningar.

 Det är naturligtvis inte så att skiften inträffar bara för att en viss nyårsnatt är över, men det är ett tillfälle att summera och spekulera och kanske framförallt att hoppas. Jag hade väldigt fel inför 90-talet och för tio år sen pratade vi knappast om 00-talet, när det var ett helt nytt årtusende som var på väg.

 Jag gör ett litet försök och det blir nog mest förhoppningar, men först några ord om mitt totala fiasko inför 90-talet. Jag var ombedd av Örebro Kuriren att skriva mina tankar och förhoppningar inför 90-talet. Då hade vi ett 80-tal bakom oss där socialdemokratin hade haft regeringsmakten i Sverige men där politiken hade tagit flera steg åt höger. Högervridningen var ett resultat av en stark offensiv av de politiska högerkrafterna, Thatcher och Reagan hade starkt inflytande under 80-talet, men också av en mer avreglerad ekonomi som tvingade regeringar att underkasta sig de internationella marknadernas aktörer.

 90-talet borde bli en revolt mot detta, hoppades jag. Jag trodde också att miljöfrågan skulle bli starkare under 90-talet och kräva mer av politiska insatser som skulle kräva radikala ingrepp i marknadens fria spel. Så blev ju inte alls – tvärtom måste man säga.

 Men eftersom jag hade rätt redan då (!) så blir naturligtvis min förhoppning att revolten kommer nu istället. Bakom oss har vi en finanskris som skakat om världen och klimatfrågan som måste lösas. En lärdom som vänstern måste dra av de senaste 25 åren är att mycket mer satsas på idéutveckling och agitation.

 10-talet borde bli en uppgörelse med en internationell ekonomi som styrs allt hårdare av marknadens hårda regler men också den ”oförutsägbarhet” som finns i marknadsmekanismerna. Ingen kan väl tycka att det är rimligt att fastighetsspekulationen i USA ska leda till ökad svält i fattiga länder eller mindre resurser i barnomsorgen i Dorotea. Det borde vara värt en revolt.

 Klimatfrågan och en rad andra miljöfrågor kommer att kräva stora förändringar av vår ekonomi och därmed troligen av vårt ekonomiska system. Det som gjort kapitalismen framgångsrik är ju bland annat ständigt ökande produktion och möjlighet till nya marknader. När dessa möjligheter kommer att begränsas, av kraven på god hushållning, kommer vi att få mycket skarpare konflikter som knappast marknadskrafterna kan lösa, åtminstone inte på rimligt sätt. En hel del talar för att mycket av detta borde ske under 10-talet. Det har sagts förr, men nån gång blir det dessvärre sant: Snart är det för sent.

 Redan nästa år är det val här i Sverige. Just nu verkar den borgerliga alliansens självmål att räcka och ett regeringsskifte till en rödgrön regering ganska trolig. Men det är inte på en särskilt radikal politik som de rödgröna går till val. Förhoppningsvis kommer en rödgrön valseger att ge nytt självförtroende och partiernas samarbete möjligheter till mer långtgående rödgrön politik i framtiden.

 Gott nytt decennium!

Annonser

One Response to Nytt decennium

  1. Christina Hermansson Placon skriver:

    Hej Lars.Gott nytt år till dig och din familj!Måtte du få rätt vad gäller det kommande decenniet!Ibland undrar om jag är socialdemokrat eller ej,men kanske det är en del andra som INTE är det.Det känns som det bara är en språngbräda för vissa,hoppas jag har fel.Kan inte förstå varför vi bara glider högerut i stället för att Säga som det är!Lite mer ideepolitik!Det kan väl inte vara så svårt att förklara vad som håller på att hända,eller…
    Hälsningar från Christina HP

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: