Behövs instegsjobb?

Instegsjobben kan vara ett sätt att sortera bort de icke önskvärda.

 För snart två veckor sen beskrev flera tunga företrädare för LO-förbund på DN-debatt hur de ville öka anställningstryggheten bland annat genom att begränsa bemanningsföretagens verksamhet. Bakgrunden är förstås de enorma uppluckringar som gjorts av anställningstryggheten de senaste decennierna. Det är förändringar som ökat otryggheten i samhället men det är också en väsentlig maktförskjutning som skett och som ökat företagens/arbetsgivarnas makt på bekostnad av de anställda och deras fackliga organisationer. Jag är övertygad om att lett till mindre protester på arbetsplasterna och mer fogliga medarbetare, precis som varit avsikten.

 Idag svarar en centerpartistisk riksdagsledamot på fackens krav. (Svaret finns på DN-debatt men dessvärre inte på webben). Hon menar att bemanningsföretag kan vara en möjlighet för arbetslösa unga och invandrare och att deras verksamhet därför behövs för att ge så kallade instegsjobb. Jag tror inte att hon har helt fel men det är ändå inte rätt lösning som hon förordar.

 Bemanningsföretag kan säkert hjälpa en hel del över de allt högre trösklar vi har för att komma in i ett bra arbetsliv. Men det är förstås de orimligt höga trösklarna som ska bekämpas istället för att konstruera för att bäst hitta dom som klarar att klättra över trösklarna, det kan rentav leda till att trösklarna fortsätter bli högre. Bättre sorteringsinstrument ger inte ett bättre samhälle.

 Under ganska lång tid har ett allt hårdare arbetsliv ”smugit” sig på. Utsortering och ökade löneskillnader är givna effekter av den här utvecklingen och det är detta som ska brytas. En facklig offensiv kan förhoppningsvis vara ett första viktigt steg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: