Högt elpris

Fungerar egentligen elpriset?

 Just nu (100108 kl 07.40) kostar en kilowattimme över 10 kronor, alltså 20 – 30 gånger så mycket som de flesta av oss betalar. Men några tvingas förstås betala det enormt höga priset, framförallt är det en del industrier som köper el på Nordpools spotmarknad. Men till stor del påverkar det höga elpriset, som vi just nu har, vilka delar av elbolagen som tar hem den största vinsten. Det är framförallt i affärer mellan elbolagen som börspriset används men givetvis sätter det avtryck också för konsumenterna men inte timme för timme.

 De är de som valt rörligt elpris som drabbas men också alla som inte gjort något val och som har det som kallas tillsvidarepris. Kunder med tillsvidarepris behandlar elbolagen skandalöst dåligt, det kan du läsa mer om här.

 Ibland brukar det ju sägas att ett högt pris ska leda till att vi hushållar lite extra, men så fungerar ju inte alls elpriset eftersom de allra flesta av oss inte betalar ett särskilt pris just de här timmarna när elsystemet ansträngs hårt på grund av kylan. Jag tror inte att priset heller är en rimlig mekanism för att klara den här typen av variationer och därför borde vi försöka hitta andra metoder. Kanske nån sorts solidaritet. Jag tror att vi alla kan dra ner lite extra just de timmar som belastningen är som starkast.

 På sikt borde elnäten också kunna bli intelligentare! Det finns förstås delar av elförbrukningen som inte måste fungera varje sekund eller ens varje timme, ett sånt exempel är förstås alla varmvattenberedare som går på el. Andra delar måste verkligen ha el varje sekund, hissar till exempel. Ett mer intelligent system på förbrukningssidan skulle också underlätta för en utbyggnad av vindkraften eftersom det gör det lättare att anpassa produktion och förbrukning till varandra. Dessvärre är de stora aktörerna på elmarknaden nästan bara inriktade på att hitta nya sätt att tillföra mer el.

 Istället för en den avreglering av elmarknaden som genomfördes för drygt tio år sen borde helt andra idéer lanserats för elproduktion, distribution och användning.  Då hade det varit enklare att ta det helhetsgrepp som är nödvändigt.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: