Kalla bilar

Hittills har bilarna värmts av motorernas dåliga verkningsgrad.

 Posten har fått problem med värmen eller snarare kylan i sina nya bilar. Det är små dieselbilar och de har inte alls klarat den kyla som svept över landet de senaste veckorna. Kanske är det början på ett nytt sätt att se på bilåkandet.

 Vi har ju vant oss vid att bilar har värme i överskott, kanske inte de första minutrarna men när motorn varit en gång en stund så har vi lätt kunnat värma av överskottsvärmen. Dieselbilar har ju högre verkningsgrad än bensin och det bidrar naturligtvis till värmeproblemen. Dieselbussarna fick samma problem redan i slutet av 80-talet när motorernas verkningsgrad ökade. Mindre värmespill alltså.

 Och nu är elmotorerna på gång. Elmotorer är ju betydligt mer effektiva än förbränningsmotorer och det är förstås ett viktigt skäl till att elmotorer kan vara en riktig satsning. Effektiva motorer betyder att det nästan inte alls blir nån spillvärme, det vet alla som kört de prototyper av elbilar som funnits. Jag tycker den här frågan har uppmärksammats väldigt lite och risken finns att de nya effektivare bilarna helt enkelt måste förses med särskilda uppvärmningsanordningar som slukar i sig en stor del av den energi som nya motorer sparar in.

 Därför borde mer radikala förändringar göras i nya elmotordrivna bilar. Framförallt borde bilarna göras betydligt mindre, det är ju ganska självklart att mindre bilar är lättare att hålla varma. Kanske måste vi också acceptera att inte ha rumsvärme i våra bilar.

 Mindre och kallare bilar kanske leder till en mer radikal omprövning av vår syn på bilar. Idag är bilen så mycket mer än ett transportmedel och kanske skulle satsningar på bra alternativ till bilen underlättas om bilen ses just som ett transportmedel.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: